A vajdasági gazdaságfejlesztési program nagyon sikeresnek bizonyult. A vajdasági magyarok a jövőben is számíthatnak rá - közölte Szijjártó Péter miután hivatalában fogadta Siniša Malit.
 

12 591 pályázót tudtunk támogatni 46 milliárd forinttal, amelyek nyomán 86 milliárd forintnyi beruházás jött létre a Vajdaságban - közölte a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzáfűzte, Szerbiában egy rendkívül nagy magyar közösség él, és ez a legjobb alapot adja egy korrekt, baráti, érdekeken és előnyökön alapuló együttműködésnek.

„Szerbiában is él egy rendkívül nagy magyar közösség a Vajdaságban, de a szerbek úgy tekintenek a magyarokra mint egy erőforrásra, a saját erejük szempontjából is, meg a magyar-szerb kapcsolatok szempontjából is. Ez a legjobb alapot adja egy korrekt, minden eddiginél jobb, baráti, kölcsönös érdekeken és előnyökön alapuló együttműködésnek.”

Szijjártó Péter kiemelte, azok a nagyvállalatok, amelyek fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság újraindításában fontos szerepet játszanak a szerb gazdaság újraindításában is. A magyar kormány 25 milliárd forintos keretet nyit meg pályázati formában azon magyar vállalatok számára, akik külföldön szeretnének beruházásokat végrehajtani.

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, az EXIM Bankál egy 120 millió eurós hitelkeretet nyitottak magyar és szerb vállalatok együttműködésének finanszírozására, illetve felgyorsítják a nagy közös infrastrukturális beruházásokat, ennek értelmében a Budapest-Belgrád vasútvonal mellett, a Szeged-Szabadka vasútvonal is megépül 2022-ig.

Szijjártó Péterrel egyetértve, a szerb pénzügyminiszter is indokoltnak tartotta a kapcsolatok erősítését a gazdasági nehézségek miatt.

Siniša Mali szerb pénzügyminiszter is indokoltnak tartotta a kapcsolatok erősítését a gazdasági nehézségek miatt. Szerbia sikeresnek tekinti a magyar gazdaságvédelmet, annak tapasztalataira pedig éppúgy számít, mint a magyar vállalkozók befektetéseire - tette hozzá. Szerint a két ország kapcsolatai még sosem voltak olyan jók, mint most, de hasonló mértékű visszaesésre sem volt példa csaknem száz éve.

„Éppen ezért fontosak az ilyen találkozók, megbeszélések, mert együtt sikeresebbek, erősebbek lehetünk. Nagyon hálásak vagyunk és üdvözöljük azt a programot, amelyet Magyarország elfogadott a magyar vállalatok szerbiai beruházásait illetően. Minden közvetlen beruházás új munkahelyek megnyitását jelenti, nő nálunk is a GDP, szeretném a magyar vállalkozókat arra biztatni, hogy minél nagyobb számban jöjjenek Szerbiába, szívesen látjuk őket, ugyanis nekik is fontos, hogy profitot termeljenek, és az fontos nekünk is.”

Járványveszély idején különösen fontos a magyar-szerb együttműködés, hiszen a kapcsolatok erősítése mindkét félnek kedvez - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: az egymásra utaltság miatt Magyarország és Szerbia kölcsönösen érdekeltek egymás gazdaságvédelmi sikereiben. Szerbia erősödése kedvez Magyarországnak, és ez fordítva is igaz, miképp az is, hogy együttműködve eredményesebb lehet a gazdasági újrakezdés, mint egyedül - tette hozzá.

A magyar-szerb gazdasági kapcsolatokat részletezve elsőként emelte ki a nagyvállalatok tevékenységét, hiszen - mint mondta - mindkét ország visszazárkózása nagyrészt ettől függ. Történetének eddigi legnagyobb beruházását épp Szerbiában kezdte meg a Mol, az ottani legnagyobb hitelállományt pedig az OTP biztosítja.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter az EU egyik legfontosabb feladatának nevezte a közösség bővítését. Magyarország - tette hozzá - elkötelezett a Nyugat-Balkán európai integrációja iránt, Szerbiát pedig a térség kulcsfontosságú államának tekinti. Felvételével gazdasági és biztonsági szempontból is nyerne a közösség, ezért nem késleltetni, sokkal inkább gyorsítani kellene a folyamatot - hangsúlyozta.

 A magyar miniszter éppen ezért "érthetetlennek és elfogadhatatlannak" tartja, hogy még mindig nem nyíltak meg a csatlakozási tárgyalások Szerbiával, noha annak technikailag már nincs akadálya.

Siniša Mali megköszönte a magyar támogatást a bővítésben, és közölte, hogy szeretnék minél gyorsabban lezárni a tárgyalásokat. Szerbia elfogadja és követi az uniós értékrendet, de a végső döntést az EU-nak kell meghoznia - jelentette ki a szerb tárcavezető.

A szerb-magyar gazdasági egyeztetés heteken belül magyar beruházók részvételével Belgrádban folytatódhat.

Forrás: Pannon RTV