Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban elmondta, a Törökországban, Szíriában és a török-görög határon zajló események arra engednek következtetni, hogy a közeljövőben akár több százezres migránshullám indulhat el Nyugat-Európa felé, akik Szerbián keresztül igyekeznek majd elérni célországaikat, ezért a határokat meg kell erősíteni és védeni.

 

Magyarország minden körülmények között megvédi a határait, és a magyar embereket – ez volt Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter legfontosabb üzenete Belgrádban.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a kialakult helyzetről tárgyalt Nebojša Stefanović szerb belügyminiszterrel, és támogatásáról biztosította, hiszen a térség hamarosan akár újabb jelentős migrációs hullámmal szembesülhet: „Magyarország nem fogja engedni, hogy akár egyetlen illegális bevándorló is bejöjjön. Számunkra az ország és a magyar emberek biztonsága az első, így meg fogjuk védeni magunkat, mint ahogy megvédtünk 2015-ben és azóta is. Ugyanakkor azt is világosság tettem, hogy ha a szerbeknek segítségre, támogatásra van szüksége saját, déli határuk megvédése során, akkor mi készen állunk természetesen erről konzultálni.”

Jadranka Joksimović szerb európai integrációért felelős miniszterrel Szerbia uniós integrációjáról tárgyalt a magyar politikus. Közölte, a magyar kormány azt szorgalmazza, hogy még a horvát uniós elnökség alatt nyissák meg az az öt csatlakozási fejezetet, amelynek megnyitására Belgrád már felkészült.

Jadranka Joksimović, európai integrációért felelős miniszter, Szerbia: „Magyarország soha nem élt vissza Szerbia európai uniós integrációjával azért, hogy a saját nyitott kérdéseit, elvárásait, követeléseit ráerőltesse Szerbiára, és ezért mi hálásak vagyunk. Mások nem mindig tettek így. De ez valóban azt mutatja, hogy Magyarország igaz barátja a bővítéspolitikának és Szerbia európai jövőjének.”

Szijjártó Péter a magyar kormány teljes támogatásáról biztosította Szerbiát, leszögezte, Szerbia minden szempontból stratégiai partnere Magyarországnak, ezért Budapest mindenben segítséget nyújt déli szomszédjának. A sajtótájékoztató végén sok sikert kívánt a Szerb Haladó Pártnak és a Vajdasági Magyar Szövetségnek a tavaszi választásokon.

Forrás: Pannon RTV