A stratégiai partnerséget egy minden területet átfogó szerződés aláírásában látják - egyezett meg Szabadkán a szerb és a magyar kormány. A következő időszakban a széles körű megegyezés kidolgozására összpontosítanak majd, amelyhez a következő kormánycsúcson jóval közelebb kerülhetnek - értett egyet Orbán Viktor magyar és Ana Brnabić szerb miniszterelnök. A hatodik csúcsot Magyarországon tartják - jelentették be. A szabadkain számos témát érintettek a politika, a gazdaság, a kereskedelem és az infrastruktúra terén.

 

A szerb-magyar kormánycsúcs és a kétoldalú megállapodások aláírása után sajtótájékoztatót tartottak Szabadkán, a Galleria Hotelben. Ana Brnabić szerb miniszterelnök kiemelte, a konkrétumokra összpontosítanak a még jobb viszony kiépítése érdekében. Az előző ülés kézzelfogható eredményei közé tartozik a 2018 áprilisában megnyílt újabb határátkelő Haraszti és Bácsszentgyörgy között. Idén pedig megnyílik Rábé és Kübekháza között is. 2020-ban a horgosi átkelő szélesítését tervezik.

A szerb kormányfő a szabadkai Zsinagóga felújítását is említette. Leszögezte, Magyarország nemcsak Vajdaságban fektet már be, magyar-szerb együttműködéssel gyümölcsfeldolgozó üzem épül Ariljében, 7,5 millió euró értékben: „Jelen pillanatban még legkevesebb négy hasonló projekt megvalósításán dolgozunk, amelyeket 2019 és 2020 folyamán realizálunk.”

 

Brnabić megköszönte Magyarország kiegyensúlyozott álláspontját Koszovó tekintetében. Magyarország ugyan elismerte függetlenségét, de az Interpol-szavazáskor tartózkodott, és a koszovói katonaság megalakítását is fenntartásokkal fogadta, ami különösen fontos volt Szerbia számára.

2018-ban a kereskedelmi forgalom 1 milliárd 710 millió euró volt, ami 15 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest, és ennek további növekedése várható - emelte ki a szerb kormányfő. Magyarország a 3. legjelentősebb EU-s partnere Szerbiának Németország és Olaszország után. A két legnagyobb projektünk a gyorsforgalmi vasút fejlesztése Belgrád és Budapest között, 2020-ban újabb szakasz indul Újvidék és Kelebia között, a másik hatalmas projekt pedig a Török Áramlat érkezése a térségbe.

Ana Brnabić a szerbiai magyar nemzeti közösség tekintetében elmondta: „Kitűnő az együttműködés a Magyar Nemzeti Tanáccsal, óriási partnerünk a többi nemzeti tanáccsal való koordinációban is. Köszönöm ezt nekik, ez csak még egy mutatója annak, hogy is kell kinéznie a jó szomszédi viszonynak és a kölcsönös elismerésnek és tiszteletnek.”

 

Remek kormányülésen vannak túl, szeretnek együttműködni, mert a beszéd és a cselekvés aránya kiváló, itt minden megállapodás megvalósult - hangsúlyozta Orbán Viktor. Elismerően nyilatkozott a szerbiai államadósság elleni közdelemről, amit 70-ről 50 százalék közelébe vittek le, ebből Magyarországnak is van mit tanulnia.

Megerősítette az új határátkelők nyitását, továbbá a két főváros, illetve a Szeged-Szabadka-Baja közötti vasútvonal modernizálásának és felújításának fontosságát hangsúlyozta.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Respektáltam mindig is a miniszterelnök asszony azon kérését, hogy Magyarország úgy tekintsen Szerbiára, mint egy egységes nemzetgazdaságra, és amikor beruházásokat támogatunk, akkor egész Szerbia legyen a szemünk előtt, ezt mi örömmel fogadtuk, az első beruházások megjelentek a déli részeken is. Mindig szeretek világosan fogalmazni, Szerbia a szerbeké, mi szívesen ruházunk be, ha tudjuk melyek a területek, ahol szívesen látnak bennünket.”

A szerb kormány hozzáállása páratlan a nemzeti közösségek jogainak védelme, a kulturális autonómiát megtestesítő döntések terén Európában - emelte ki Orbán Viktor: „Ha ezek az intézkedések, ha az a kisebbségpolitika, amit önök folytatnak, általános lenne egész Európában, akkor egész Európa sokkal kisebb feszültséggel és boldogabban, nyugodtabban élhetné az életét. Úgyhogy, engedje meg, hogy megemeljem a kalapomat e tekintetben.”

Orbán Viktor hozzáfűzte, sok milliárd forintos alapot nyitottak meg szerbiai befektetőknek, sőt szerb-magyar közös projekteknek is. Elmondta, idén is folytatódik a gazdaságfejlesztési program, mintegy 7 milliárd forint értékben.

Forrás: Pannon RTV