Magyar Levente, Külgazdasági és Külügyminiszter-helyettes és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ünnepélyes keretek között adta át Topolyán az Ipari Park területén az EM Commerce Kft. új, a legmodernebb technológiával felszerelt digitális bútorgyárát.

Magyar Levente előzőleg Adán avatott fel egy ugyancsak anyaországi támogatásból megépített új üzemet, ahol a Belmil Team Kft. új gyárcsarnokkal és raktárépülettel bővült. A topolyai gyáravatón elmondta, a látottak azt bizonyítják, hogy a vajdasági magyar közösség tud élni a lehetőségekkel. Dicsérte azt a profizmust, amit a beruházások megvalósítása terén tapasztalt. Ezen a helyen bő egy évvel ezelőtt még csupán egy sártenger volt és Magyar Levente beismerte, hogy akkor nem biztos, hogy mert volna fogadni, hogy máig itt egy már beüzemelt és régiós viszonylatban is korszerű bútorgyár működik. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy ha nem teremtenek itt helyben lehetőséget az emberek számára, akkor folytatódik a magyarok elvándorlása. Ez az üzem most közvetlenül már 40 foglalkoztatott számára nyújt megélhetést, de a beszállítókon keresztül ez tovább hatványozódik.

Az elmúlt évek eredményessége arra ösztönzi a magyar kormányt, hogy a következő években is támogassák a vajdasági magyar közösséget - mondta Magyar Levente. Magyarország külgazdasági- és külügyminiszter-helyettese hozzátette, az egyik fő cél, hogy elősegítsék a szülőföldön való boldogulást.

Pásztor István nyilatkozatában elmondta, hogy nem csak összegében jelentős ez a beruházás. A VMSZ elnöke szerint technológiai összetettsége miatt is különleges, hiszen egy helyről számítógéppel irányítható a termelés és ez lehetővé teszi, hogy gazdaságosan állítsanak elő kis szériákban is tökéletes termékeket. Az is figyelemre méltó, hogy ez a munka a fiatalok számára vonzó. Nem csupán azért, mert kiemelkedő a bérezés, hanem azért is, mert szakmailag is vonzó. Rengeteg potenciális partnert tudnak kiszolgálni, ami a környékbeli kis asztalos üzemek számára is előnyt jelent.

A topolyai EM Commerce egy teljesen új üzemet épített, ahol többek között egyedi bútorok gyártására is megvan a lehetőség, valamint a bútorgyártáshoz bútorelemeket, félkész termékeket is gyártanak. A beruházás értéke mintegy 3 millió euró. Gyantár Igor igazgató elmondta, hogy ebből közel 1 milliónyit a Prosperitati Alap pályázatán nyertek el, szintén közel egymilliót a saját forrásaikból biztosítottak, és az OTP Bank 1,2 millió eurós hitellel járul hozzá a megvalósításhoz. Az egész község gazdaságának szempontjából jelentős beruházásként tekinthetünk erre, hiszen bevételt jelent a cég számára, a befolyó adókból és járulékokból a község számára is, és nem mellékesen új munkahelyeket is jelent. Már 40 új munkahely létesült az üzemben.

Azt is elmondta, hogy az EM Commerce Kft. termelési, kereskedelmi és szolgáltatási vállalat családi kisvállalkozásként indult 1992-ben, amikor irodai kellékek forgalmazásával kezdtek foglalkozni. 1998-ban azonban a cég kiterjesztette tevékenységét a nagybani kereskedelemre is, amikor a bútoripar számára bútorlapokat kezdett el szállítani. Kínálatuk folyamatos bővítésével és a vevőkör korrekt kiszolgálásával sikerült elérni, hogy a szerbiai bútorgyártás ágazatában piacvezető céggé nőtte ki magát. A cég fő képviselete és disztribúciós központja Topolyán található, ahol kicsiben és nagyban is kiszolgálják vevőiket. A másik regionális ellátást biztosító raktár Jagodinán van. A két elosztóközponton keresztül látják el vásárlóikat Szerbia egész területén. A beruházást a Prosperitati Alapítvány támogatása nélkül, saját felhalmozásból nem tudták volna megvalósítani – mondta még el Gyantár Igor, a cég tulajdonos-igazgatója.

A gyártósort a német Homag készítette el. Németországból érkeztek a gépeken dolgozók oktatását végző szakemberek is. A termelés a mai legkorszerűbb bútorgyártási technológiára épül. Részesei a szabadkai Politechnikai Szakközépiskola duális képzésének is. Az ott tanuló diákok rendszeresen járnak ide gyakorlati oktatásra. A jövő szakemberei számára ösztöndíjakat is biztosítanak, – mondta el Gyantár Igor.

Más dimenziói is vannak azonban a beruházásnak. A kis asztalosműhelyekkel is szorosabb együttműködést alakítottak ki. Átadott igényeik alapján gyorsan el tudják látni őket félkész termékekkel, ami a megmaradásukat és fejlődésüket is biztosítaná.

A fejlesztés illeszkedik a Vajdasági Magyar Közösségek Terület- és Gazdaságfejlesztési Stratégiájához. A dokumentum kimondja: „Fontos az elavult technológiával működő vállalkozások és gazdaságok technológiai fejlesztése, a vállalkozások és gazdaságok gépparkjának a megújítása”, valamint, hogy az elmúlt évtizedekben a fejlesztések és az anyagi források hiányának következtében a vajdasági vállalkozásokban nagymértékűvé vált a technikai és technológiai lemaradás, jóllehet a korszerűsítés elengedhetetlen a piaci versenyben.” Gyantár elmondása szerint ez összhangban van ezzel, egyben pedig hozzájárulunk a stratégiában megfogalmazott célok eléréséhez: a modern, innovatív technológiák használatához, a családi vállalkozások erősítéséhez, a beszállítói vertikumok kialakításához, valamint az egyéni vállalkozások kedvezőbb piaci helyzetbe hozásához.

A magyar kormány 2016-ban a külhoni nemzetrészek megmaradását szolgáló gazdaságfejlesztési programot indított el a Kárpát-medencében. A vajdasági program jelenleg Magyarország legnagyobb határon túli gazdaságfejlesztési programja. Keretében, 2016 óta több mint 10 ezer pályázat részesült, összesen 38 milliárd forintnyi támogatásban, ami közel 75 milliárd forint összértékű beruházás megvalósítását tette lehetővé. A program kiemelkedő sikereként 23 mezőgazdasági és ipari nagyberuházás valósul meg, melyek közel 700 új munkahelyet teremtenek és több ezer mezőgazdasági termelőt integrálnak.

Az eseményen Magyar Levente, Külgazdasági és Külügyminiszter-helyettes és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke mellett jelen voltak sokan mások is, közöttük Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, Babity János szabadkai magyar főkonzul, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Kislinder Gábor, Topolya polgármestere, tartományi, köztársasági tisztségviselők, intézményvezetők, valamint vállalatok képviselői.

Tóth Péter
Forrás: Vajdaság Ma