A Prosperitati Alapítvány kiemelt jelentőségű mezőgazdasági fejlesztéseként valósult meg ez a befektetés. A Császárkert Kft. üzemének ünnepélyes átadásán ma részt vett Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminiszter-helyettese valamint Pásztor István, a VMSZ elnöke is.

A Császárkert Kft. üzemének felépítése több mint 311 millió dinárból valósult meg, ennek 45 százalékát a Prosperitati Alapítványon keresztül a magyar állam támogatta. A Császárkert Kft. eddig öt-hat különálló helyen, Nagybecskereken és Muzslyán, bérelt helyiségekben végezte a saját maga és beszállítói által termelt konyhakerti vetemények, zöldségfélék feldolgozását, hűtését, csomagolását és értékesítését. Most mindezt egy helyen végzik el.

Immár a saját üzemükben. Tízéves céljuk valósult meg azzal, hogy most egy egységes üzemterületet tudtak kialakítani, mondta Madarász Gyula. A Császárkert Kft. ügyvezetője hozzátette, ezzel versenyképesek lettek a hazai és a külföldi piacon.

Madarász Gyula, ügyvezető, Császárkert Kft., Nagybecskerek: „Elsősorban óriási felelősség, hogy ez a pályázat fenntartható legyen, munkásokat tudjunk alkalmazni, évről évre többet és többet. A Császárkertnek összetett tevékenysége van, elsősorban az integrátor szerepre térnék ki, ahol 200 termelővel fogunk szerződni, és szerződés szerint termeltetni, de a Császárkert saját maga gazdaságában is 30 hektár csukott rendszerű és nyitott rendszerű zöldségtermelést is próbál.”

Az üzem ünnepélyes átadója a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd a helybeli citerások is bemutatkoztak. Juhász Bálint, a Prosperitati Alapitvány ügyvezetője azt mondta, jubileum a mostani, hiszen a tizedik üzemátadásra került sor. Pásztor István, a VMSZ elnöke szerint az új létesítmény a szülőföldön való boldoguláshoz járul hozzá.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „30 családnak nyújt munkalehetőséget, és még inkább nagy léptékű azért, mert közel 160 család kötődik saját gazdaságán keresztül ehhez a kapacitáshoz. Ettől válik ez a fejlesztés igazán nagy volumenűvé, és az az igazság, hogy nagy reményeket fűzünk hozzá. Abban reménykedünk, hogy motorja fog lenni ennek a közegnek, hogy egy olyan vonzerőt fog jelenteni, amely itt fogja tartani az embereket.”

Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminiszter-helyettese kiemelte, az üzem létrehozásában benne volt az a küzdelem, ami az elmúlt három évet jellemezte. Magyar Levente, külgazdasági és külügyminiszter-helyettes: „Egy olyan időszak volt ez a mi életünkben, a nemzetünk életében, amelyre korábban nem volt példa, és nagy ajándék, hogy nekünk megadatott. Gratulálok ahhoz a bátorsághoz, amit Gyula és munkatársai és önök felvállaltak, és sok sikert kívánok a jövőben ehhez a vállalkozáshoz, amely nem most zárul, hanem igazából most indul, és legszebben jelképezi azt, amit egész Vajdaságban szeretnénk csinálni, minél több családi gazdálkodót bevonni egy olyan fenntartható gazdasági rendszerbe, amely itt lesz még évtizedek múltán is. És ez nem egy egyszerű ünnep, hanem egy boldogabb és gazdagabb vajdasági életnek a nagyon fontos állomása.”

Ezt követően a szalag átvágásával hivatalosan is megnyitották az új üzemet.A megnyitót követően a vendégek megtekintették a Császárkert Kft. üzemcsarnokát, amely Nagybecskerek külterületén épült fel.

Forrás: Pannon RTV