Aleksandar Antić szerb energetikai miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterének tárgyalásával kezdődött Belgrádban a Regionális Energiabiztonsági Konferencia.

Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

A tanácskozás célja az, hogy szakemberek, közintézmények, szervezetek valamint állami és magáncégek képviselőinek bevonásával hosszú távú nemzetközi terv készüljön a régió energetikai stabilitásáról. A konferenciát a két tárcavezető nyitotta meg.

Fotó: Tanjug/Filip Kraincanic

A régió energetikai biztonságáról szóló belgrádi tanácskozáson a házigazda Szerbián kívül Magyarország, Románia, Bulgária, Montenegró és a boszniai Szerb Köztársaság magas rangú képviselői vettek részt.

Fotó: Tanjug/Filip Kraincanic

Az energiaellátás térképei az egész világon átrajzolódnak. Ez egy óriási kihívás. Éppen ezért a régió országainak energetikai rendszerei ma már hatékony összeköttetésben állnak, mert a térség stabil energiaellátása csakis szoros együttműködéssel valósítható meg – mondta Aleksandar Antić: „Nem, az energetika nem ismeri a határokat. Az energetika és az energiabiztonság, a biztos ellátás minden kulcsfontosságú energiahordozóval, egy teljes egészében regionális kérdés, és mindaz, ami ezekben az országokban történik, erős hatással van mindannyiunkra. Az energiaellátás biztosítása és a piaci árak alakulása szempontjából, de minden egyéb tekintetben is, ami valamennyiünket érint.”

A Török-áramlat gázvezeték szerbiai szakaszának kiépítése teljes egészében befejeződik 2019.december 18-ig, és remélhetőleg 2020-ban már használni is tudjuk – tette hozzá Szerbia energetikai minisztere.

Fotó: Tanjug/Filip Kraincanic

Közép-Európában az energiaellátás tekintetében a gázellátás játssza a legfontosabb szerepet – emelte ki Szijjártó Péter. Magyarország külgazdasági és külügyminisztere szerint az elmúlt években sajnos kevés olyan fejlemény történt, amely az energiabiztonság tekintetében örömre adna okot: „A jövő esztendő egy igazi vízválasztó lesz ebben a tekintetben, hiszen olyan bizonytalanságok ütik fel a fejüket, amelyek a térség minden országára komoly hatással vannak. Ugye a jövő évtől bizonytalan, hogy ez a közép-európai térség Ukrajnán keresztül fog-e gázt kapni Oroszországból. Ennélfogva pedig új megoldások, új szállítási útvonalak után kell néznünk. A helyzet az, hogy Magyarország felkészült ezekre a kihívásokra, az oroszokkal megkötöttük a megállapodásunkat, amelynek értelmében 2020-ban biztosított lesz hazánk gázellátása.”

Fotó: MTI/Burger Zsolt

Szijjártó Péter szerint hosszútávon új szállítási útvonalakra van szükség. Így Magyarországnak is a déli szállítási útvonalra kell koncentrálnia, amelyen szintén orosz gáz fog érkezni ebbe a térségbe, Törökországon, Bulgárián és Románián keresztül – tette hozzá.

A konferencián Dragica Sekulić, montenegrói gazdasági miniszter, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, Temenuzhka Petkova, bolgár energetikai tárcavezető, Petar Đokić, a boszniai Szerb Köztársaság energetikai minisztere, Aleksandar Antić szerb bányászati és energetikai miniszter és Anton Anton román, energetikai miniszter egyeztetett a régió energiapolitikai helyzetéről.

Forrás: Pannon RTV