A Kontakt Kft. malmában minőséges lisztet, grízt, búzadarát és takarmánylisztet tudnak előállítani. Az üzem bővítése nemcsak a kapacitás növelése szempontjából jelentős, hanem azért is, mert ennek köszönhetően még 22 embernek tudott munkát adni a cég.

Borsos Csaba, tulajdonos, Kontakt Kft., Adorján: „Mindenek előtt pályáztunk az alapítványnál, vagyis volt egy álmunk, amit az alapítványon keresztül valósítottunk meg. A Valkaisoron lévő malmunkat tároló kapacitásokkal, valamint csomagoló kapacitással bővítettük.”

Több mint 4 millió euró értékű beruházást valósított meg az elmúlt két évben a martonosi Telek Paprika Kft. Ennek az összegnek csaknem 50 százaléka a magyar kormány támogatása.

Telek József, tulajdonos, Telek Paprika Kft., Martonos: „Ebből megvalósítottunk egy komoly, korszerű szárítóberendezést, ami a mai elvárásoknak megfelel, az épülettel, és azzal az utófeldolgozórésszel, ahol most is vagyunk.”

Két olyan üzemben valósultak meg ezek a fejlesztések, amelyek nemcsak a cégeknek, hanem a beszállítóknak is fontosak - nyilatkozta Pásztor István. A Telek Paprika Kft. esetében egy nagy volumenű fejlesztésről beszélhetünk - tette hozzá a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Pásztor István kiemelte: „Mintegy 6 ezer négyzetméter felépítése, átalakítása, beépítése, teljesen új gépsoroknak a beállítása, ami azt a célt szolgálja, hogy versenyképes legyen a cég a globális piacon. Ahogy a tulajdonostól hallottuk, az itt előállított termékek gyakorlatilag Ausztráliától egészen Dél-Amerikán át, Kanadán keresztül az Európai Unió különböző országaiba jutnak el.”

Az ilyen és ehhez hasonló fejlesztések a megmaradást szolgálják az egész Kárpát-medencében, a vajdasági gazdaságfejlesztési program egyik fő célja a közösségteremtés - emelte ki Nagy István, Magyarország agrárminisztere.

Nagy István, agrárminiszter, Magyarország: „Pontosan azt a célt tudjuk elérni ezáltal, hogy van vidéki megmaradás, van biztos jövőkép, és érdemes magyarnak, érdemes igaz embernek maradni ebben a térségben. Pontosan azért, mert felelősséggel tartozunk egymás iránt.”

A mezőgazdasági támogatásokon belül a jövőben az állattenyésztésre is szeretnének minél nagyobb figyelmet fordítani, tette hozzá a magyar agrárminiszter.

Forrás: Pannon RTV