Foto: Tanjug/Zoran Zestic

A Hunyadi János, Kapisztrán János és Szilágyi Mihály vezette keresztény sereg 1456. július 22-én világra szóló győzelmet aratott Nándorfehérvár, az „ország kapuja” alatt. A diadalnak óriási szerepe volt abban, hogy a török hetven évig nem vezetett nagyobb hadjáratot Magyarország ellen.

Protokoll ide, vagy oda, Hunyadi János egész alakos szobra úgy döntött, hogy a két ország himnuszát, illetve a két államfő ünnepi beszédét nem a lepel alatt hallgatja végig, az erős szél ugyanis a tervezettől korábban fedte fel az egybegyűltek előtt a nándorfehérvári csata hősét ábrázoló alkotást.

Hunyadi János zimonyi szobra felett két jelképes tárgy látható. A kereszt a legendás hadvezér Európa védelméért hozott áldozatát, a harang az európai összefogást és a Hunyadi vezetésével aratott diadalt hirdeti - emelte ki ünnepi beszédében Áder János magyar köztársasági elnök. Rámutatott, hogy 1456 nyarán, amikor a veszély Nándorfehérvár felé közeledett, Hunyadi hajóhaddal érkezett a Duna zimonyi szakaszára, ahová a most felavatott szobra tekint. „A minden délben megkonduló, először csak könyörgésre szólító, majd a győzelemért hálát adó harangok immáron 563 éve emlékeztetnek minden európait Hunyadi János és Nándorfehérvár védőinek bátorságára, hősiességére, áldozatvállalására, hitére. Kereszt és harang. Áldozathozatal és tisztelet. Hunyadi János, Kapisztrán János, Szilágy Mihály és minden nándorfehérvári hős emléke mindörökre legyen áldott” - zárta le a magyar köztársasági elnök az ünnepi beszédét.

Aleksandar Vučić kiemelte, hogy Hunyadi Jánost mindenki a magáénak tekinti, de ezzel kapcsolatban nincsenek viták a nemzetek között. Hunyadi János áldozatot hozott ezekért a területekért, a keresztény Európáért és a közös történelmünkért – tette hozzá a szerb államfő. Magyarország és Szerbia kapcsolata még sosem volt ennyire jó – hangsúlyozta Aleksandar Vučić. Hozzátette: a jó kapcsolatok kiépítésében hatalmas szerepet vállalt Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség, és a Tartományi Képviselőház elnöke, aki szintén jelen volt az eseményen.

Hunyadi János egész alakos zimonyi bronzszobra Madarassy István Kossuth-díjas szobrászművész koncepciója alapján készült el.

Forrás: Pannon RTV