Magyar Levente elmondta, azért indult a mezőgazdasági és iparfejlesztési pályázatokkal a program, mert úgy vélték, ezeken a területeken kell a leggyorsabban valamit tenniük. Most pedig eljött az ideje, hogy tovább lépjenek és olyan ágazatokba is fektessenek, amelyekre korábban nem jutott forrás.

- Szeretnénk ahhoz hozzájárulni, hogy az elkövetkező években Vajdaságban létrejöjjön egy világszínvonalú turisztikai infrastruktúra. Elindítunk egy olyan kiírást, amelyek a közepes- és nagyvállalkozásokat segítik ebben a szektorban, elsősorban a szálláshely fejlesztésre fókuszálva. A későbbiekben szeretnénk olyan kiírásokat is foganatosítani, amelyek többtíz milliós nagyságrendű turisztikai attrakciófejlesztésre ad majd alkalmat. A másik irány, amelyben ma elkezdünk építkezni, a már meglévő vállalkozások hatékonyság és termelékenységnövekedésének az erősítése. Olyan pályázatokat kívánunk kiírni, amelyek az innovációt és a kutatás-fejlesztést segítik. Vajdaság és Szerbia is elért arra a szintre, hogy az elsődleges probléma már nem a munkanélküliség, hanem az, hogy hogyan tudjuk még versenyképesebbé tenni a vállalkozásokat – mondta Magyar Levente.

Kijelentette, hogy a vajdasági magyarok gazdasági boldogulásának elősegítése és a magyar-szerb kapcsolatok további erősítése a célja a magyar kormány által támogatott térség- és gazdaságfejlesztési programnak.

Pásztor István az újabb kiírások kapcsán elmondta, hogy két turisztikai és egy technológiai fejlesztésre szolgáló pályázat kerül kiírásra.

- A technológiafejlesztési egy nagyléptékű pályázat lesz, aminek a minimális értéke 100 ezer, a maximális pedig 3 millió euró. Ezeken a pályázatokon azok vehetnek részt, akik eddig is részt vettek a hasonló pályázatokon, tehát vajdasági székhelyű jogi személyek, a tulajdonosaik kettős állampolgárok, vagy hogyha nem, akkor nagyszámú kettős állampolgárt foglalkoztatnak. Tervezésre, ingatlanvásárlásra, illetve technológia beszerzésre nyújt lehetőséget ez a pályázat. Azt szeretnénk ezzel elérni, hogy ezek a cégek versenyképesebbek tudjanak lenni.

A két turisztikai pályázat szálláskapacitások és rendezvénykapacitások megerősítését szolgálják.

- A rendelkezésre álló keret a szálláskapacitások bővítésénél mintegy 7 millió euró, ez is nagyléptékű fejlesztés, a minimális összeg itt is 100 ezer euró, a maximális pedig 3 millió euró. Az a szándékunk, hogy előkészített fejlesztéseket finanszírozzunk, tehát csak úgy lehet pályázni, ha már engedélyezett tervdokumentáció a pályázó rendelkezésére.

Pásztor István azt is elmondta, hogy szeretnék kibővíteni a támogatás területét.

- Pályázási lehetőséget biztosítunk belgrádi turisztikai fejlesztési lehetőségekre. Azt látjuk, hogy vannak vajdasági magyar vállalkozók, akik ebben gondolkodnak, s fontos volna, ha a szerb fővárosban is különböző turisztikai ajánlatokkal meg tudnánk jelenni.

A sajtótájékoztatón Pásztor István ismertette a Prosperitati pályázatok eddigi eredményeit is. Máig összesen 44 pályázati kiírás jelent meg 7 pályázási körben, mezőgazdaság, turizmus, falusi házvásárlás és vállalkozásfejlesztési kategóriákban. Összesen 14400 pályázat érkezett be, amelyekből 12591-et támogattak. A projektek összértéke 86,6 milliárd forint (32,1 milliárd dinár).

A programban 175 településről nyertek támogatást, ami a 45 vajdasági önkormányzatból 39-et fed le.

A közepes lépétkű fejlesztések pályázói vállalták, hogy összesen 550 új munkahelyet nyitnak meg. Pásztor István kiemelte, hogy az átlagfizetések is emelkedtek ezen cégeknél átlagosan 8 és fél ezer dinárral, azaz 38 és fél ezer dinárról 47 ezer dinárra nőttek. A nagyléptékű beruházások eredményeként 720 új munkahely megnyitását vállalták 2019 végéig, az integrátorok pedig közel 4 ezer termelőtől vásárolják meg a mezőgazdasági termékeket. A nagyvállalatokban is nőttek a bérek átlagban 11 és fél ezer dinárral, s most a havi fizetés 50 ezer dinár fölött van.

Megszervezték az online gazdaképzést. A rendszerben jelenleg 799 egyéni felhasználó van regisztrálva, 3770 kurzus-beiratkozás történt, melynek eredménye 2081 teljesített kurzus.

A mentorprogramot is sikeresen meghirdették. Mentorjelöltként közel 30 olyan vajdasági nagyvállalkozó veszt részt a képzésen, aki sikerrel pályázott a Magyar Kormány gazdaságfejlesztési programjának a támogatására. A programban mentoronként 1-3 kisvállalkozó kapcsolódik be, ami jelenleg 58 mentoráltat jelent.

A sajtótájékoztatón a VMSZ elnöke beszámolt arról is, hogy hamarosan elindul a Vállalkozz, Vajdaság! online fejlesztési program, amely vajdasági magyar egyéni-, mikro- és kisvállalkozások fejlesztése céljából jön létre.

Forrás: Vajma