A dél-szerbiai Arilje településen letették az alapkövét annak a gyümölcsfeldolgozó üzemnek, amely egy magyar és szerb együttműködési megállapodás eredményeként épülhet fel. Az alapkövet Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter és Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminiszter-helyettese közösen tették le. A jelenlegi tervek szerint a létesítményt még az év vége előtt be is fogják üzemelni.

Az üzemben elsődlegesen ipari feldolgozásra szánt málnát dolgoznak majd fel. A helyiek azt remélik, hogy a befektetés nagy mértékben javítani fog a dél-szerbiai málnatermesztők jelenlegi helyzetén. Miloš Nedeljković, polgármester, Arilje: „Reméljük, hogy a problémák legalább egy része megoldódik majd, főleg a gyengébb minőségű gyümölcsök esetében. A tavalyi év is katasztrofálisra sikeredett a málnatermesztők körében. Miért? Azért, mert esett az eső, a minőség is alacsony szintű volt és emiatt a hűtőházak tulajdonosainak is gondjuk volt a felvásárolt gyümölccsel.”

A üzemet mintegy 3500 négyzetméter területen építik fel. A tervek szerint a létesítményben óránként 12 tonna gyümölcsöt is fel lehet majd dolgozni. Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter, Szerbia: „Tavaly egész évben folytak az előkészületei ennek a projektnek. Partnereket, cégeket kellett találnunk a magyar és a szerb oldalon is, amelyek jó üzleti eredménnyel rendelkeznek és amelyek képesek arra, hogy részt vegyenek egy ilyen projektek megvalósításában. Mi lesz ennek a projektnek az eredménye? Elsősorban az ipari málna és az egyéb gyümölcsök feldolgozásából nyert sűrítmények exportja.”       

A két fél megállapodása szerint az üzemből évente 5000 tonna feldolgozott málnát fognak exportálni Magyarországra a következő 10 évben. Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminiszter-helyettese elmondta, a projekt nem jöhetett volna létre, ha a két ország közötti kapcsolatok nem lennének olyan erősek, mint napjainkban: „Letettük az alapkövet, indul az építkezés és én azt remélem, hogy már idén a gyártósorok teljes üzemben tudnak zakatolni. Ugyanakkor ez csak egy első fecske, a megállapodásnak egy első gyümölcse. Szeretnénk folytatni ezt a munkát és éppen ezért döntött úgy a magyar kormány, hogy felállít egy több, mint 30 millió eurós alapot, ami azt szolgálná, hogy magyar vállalatok szerbiai és nyugat-balkáni befektetéseit támogatjuk vissza nem térítendő támogatással, aminek során én hasonló üzemek sorát látom magam előtt megvalósulni a következő 2-3 évben.”

Az üzemben málnát, cseresznyét, szilvát és barackot is fel lehet majd dolgozni. A projektben résztvevő szerbiai cég tulajdonosa elmondta, kezdetben csak félkész termékeket gyártanak majd, de amennyiben igény mutatkozik, akkor a későbbiekben késztermékeket is szeretnének itt gyártani.   

Forrás: Pannon RTV