A koszorúzáson az egykor egymás ellen harcoló felek, vagyis a korábbi antant hatalmak és a központi hatalmak országainak képviselői is elhelyezték a kegyelet virágait.
Az első világháború első komoly hadműveletei Szerbia ellen kezdődtek meg. Az Osztrák-Magyar Monarchia 1914. július 28-án hadat üzent Szerbiának, hiszen a balkáni államot tartotta felelősnek Ferenc Ferdinánd trónörökös haláláért. A világháború azonban alapjaiban változtatta meg a történelmet az egész kontinens számára – hangsúlyozta Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete a megemlékezésen: „Az első világháború nagyon komoly mérföldkő volt több szempontból is, hiszen gyakorlatilag pontot tett Európa történelmének egy hosszú, meghatározó időszakára. Ez volt az az időszak, amelyet követően birodalmak omlottak össze, birodalmak estek szét, új államok jöttek létre, Magyarország szétdarabolása is a trianoni békediktátum által erre az időszakra esik.”

Az első világháború idején elhunyt osztrák és magyar katonák számára a belgrádi Újtemető elkülönített parcellájában állítottak síremléket. A feljegyzések szerint itt mintegy 3500 katona nyugszik.
Balogh István magyar gyalogos elsőként esett el Belgrádban az I. világháborúban, sírját, illetve a világháború idején Belgrádban elesett katonák síremlékét nagykövetek, valamint katonai attasék, illetve a szerb vezérkar és a kormány képviselői koszorúzták meg.

Forrás: Pannon RTV