Azok a lakosok kelhetnek át, akik munka vagy földművelés céljából mennek a szomszédos országba és a lakhelyük, illetve a munkahelyük 50 kilométeren belül van a határtól. A rendkívüli állapot kihirdetése óta több ezer vajdasági nem juthatott el a magyarországi munkahelyére, a határhoz közeli magyar cégek pedig jelentős munkaerőhiánnyal küzdöttek. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Ivica Dačić szerb külügyminiszter ma közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy ez a probléma mától megoldódott.

Barátként beszélgetett a horgosi autópálya-határátkelőn Szijjártó Péter és Ivica Dačić. A szerb külügyminiszter szerint Szerbia pozitívan állt Magyarország kéréséhez, hogy lazítson a határátkelés szabályain és lehetővé tegye az ingázást a másik országban dolgozók számára: „Hogy szabadon átléphessék a határt azokon az átkelőkön, amelyek jelenleg is nyitva vannak. Ez azokra vonatkozik, akik meghatározott távolságban laknak 50 kilométerig, akik a másik oldalon dolgoznak, földjük van.”

A szerb külügyminiszter hozzátette, hogy Szerbia érdekelt abban, hogy fokozatosan megnyissa határait, de ez csakis a járványügyi szakemberek bevonásával valósulhat meg. Az ingázókra vonatkozó határnyitás a Szerbiával szomszédos többi országra is vonatkozik - mondta: „Ez az intézkedés nem csak Magyarországra vonatkozik. Mindenki számára érvényes a régióban. Az egész határunkra vonatkozik, de mindenekelőtt egy olyan javaslat miatt hoztuk meg, amit mi nagyon tisztelünk, a mi barátunk Magyarország részéről.”

 

Szerbia 2,6 milliárd euró kereskedelmi forgalmat bonyolított le Magyarországgal 2019-ben, ami rekordnak számít. A járvány idején is fontos, hogy a magyar-szerb viszonyok történelmi csúcson vannak - mondta a sajtótájékoztatón Szijjártó Péter.

A magyar gazdaság számára fontos, hogy azok a vállalatok is fennakadás nélkül működjenek, amelyeknek a dolgozói nap mint nap Szerbia területéről utaznak munkába - tette hozzá: „A mai naptól kezdve a szerb és magyar állampolgárok újra átléphetnek Magyarország és Szerbia határán munkavállalási és földművelési céllal, mégpedig a határsáv 50 kilométeres távolságában a három jelenleg is nyitva lévő átkelőn Röszkénél, Tompánál és Hercegszántónál. Köszönet illeti Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, valamint a határ magyar oldalán szolgáló parlamenti képviselőket, akik felvetették nekünk ezt a nehéz helyzetet.”

A magyar külgazdasági és külügyminiszter ismertette, hogy milyen szabályok szerint kelhetnek át a határon a Magyarországon dolgozó szerbiaiak: „A kishatárforgalomban két dokumentumra van szükség. Egy dokumentum, amely igazolja, hogy a határsáv 50 kilométeres távolságában lakik az illető és egy munkáltatói igazolás, amely szerint a másik oldalon szintén 50 kilométeres sávban valamilyen munkát végez, vagy ha földterülettel rendelkezik, akkor az azt bizonyító dokumentum.”

Szijjártó Péter hozzátette, a magyar nagyvállalatok, mint a MOL és az OTP fontos szerepet töltenek be mindkét ország gazdaságélénkítésében. Elmondta azt is, hogy folytatódik a magyar kormány által támogatott vajdasági gazdaságfejlesztési program és továbbra is folynak a Belgrád-Budapest és a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonalak felújítási projektjei.

Forrás: Pannon RTV