A tiszteletbeli konzulnak Zavarkó Árpád, újvidéki ügyvédet választották, aki 18 éve foglalkozik gazdasági ügyekkel. Elmondta, reméli, hogy sokéves tapasztalata és kapcsolatrendszere előnyt jelenthet új feladatköre ellátásához, amely csakúgy, mint a többi tiszteletbeli konzulé, a szerb-magyar gazdasági kapcsolatok előremozdítása: „Magyarországon állandóan pályázatok vannak kiírva, és fejeződnek be, amelyek arra összpontosítanak, hogy többek között a Vajdaságba fektessenek be infrastruktúrát, pénzeket, amellyel tulajdonképpen mindkét országnak haszna van. Maga a diplomáciai kapcsolat, az embereknek óriási haszna lesz ebből.”

 

A szerb-magyar gazdasági kapcsolatok előremozdításában nagy szerepük van a tiszteletbeli konzuloknak - mondta el a megnyitón Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete. Hozzátette, szeretnék egész Szerbiát lefedni tiszteletbeli konzulátusokkal, mivel az eddigi tapasztalatok pozitívak.

 
Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete: „A nagykövetség és a szabadkai főkonzulátus nem tud mindenhol ott lenni, bár nyilván törekszünk erre, de ugyanakkor azzal, hogy tiszteletbeli konzulokat nevezünk ki az ország különböző pontjain, különböző városokban, akik az ország különböző régióiban tevékenykednek, hogy azt a hiányosságot, amit a nagykövetség, vagy a konzulátus nem tud betölteni, ezeknek a kollégáknak, barátoknak a segítségével könnyebben tudjuk megoldani.”
 
,
 

Szerbia nyugati részén nincs még tiszteletbeli konzulátus, itt tervezik a következő megnyitását - tette hozzá a nagykövet. Annak ellenére, hogy a tiszteletbeli konzulátusok okiratok kiadására nem jogosultak, a lakosok bármilyen kérdéssel fordulhatnak hozzájuk.

 
 
 
Forrás: Pannon RTV