A kedden tartott ünnepélyes megnyitón Aleksandar Antić, szerb energetikai miniszter és Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete is részt vett.

Az üzemanyag-készletek tárolására és feldolgozására alkalmas raktár a legmagasabb műszaki és technikai standardok szerint épült és a környezetre sincs káros kihatással – hangzott el a megnyitón.

Az utak mellett az üzemanyag szállítása folyami utakon zajlik majd, valamint a jövőben a vasutat is igénybe vehetik. Ante Aralica, igazgató, MOL Szerbia „A MOL 15 évvel ezelőtt érkezett Szerbiába és azóta folyamatosan fejlődik. Azt mondanám, mostanra egy komoly céggé nőtte ki magát nálunk, illetve Szerbia 15 legjobb vállalata közé tartozik. Logikus lépés volt ennek az üzemanyagraktárnak a megvalósítása.”

Az üzemanyagraktár beüzemeltetése a szerb olajipar, illetve az ország energiarendszerének szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír – mondta Aleksandar Antić energetikai miniszter: „A Magyarország és Szerbia között megvalósuló jószomszédi viszonyok példaként szolgálhatnak mindenki számára a régióban. Partnerségünk a közelmúltban elérte a legmagasabb szinteket és a jó légkörnek, ami az embereink között van, illetve a két kormány barátságának eredményeként erős gazdasági kapcsolataink vannak, amelyek napról napra tovább erősödnek. Szabadon mondhatom, hogy Magyarország Szerbia stratégiai partnere és minden téren rendkívüli együttműködést valósítunk meg.”

Magyarországnak a balkáni országok közül Szerbia a legfontosabb kereskedelmi partnere – hangsúlyozta a megnyitón tartott beszédében Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete: „A térség országaival folytatott külkereskedelmünk csaknem 70 százaléka Szerbiával zajlik. Az elmúlt években dinamikusan fejlődött a bilaterális kereskedelem és ennek köszönhetően tavaly a két ország közötti árucsere értéke meghaladta a 2,5 milliárd eurót. Az idei év első adatai azt mutatják, hogy további növekedés valósítható meg ezen a téren és újabb rekordok dőlhetnek meg.”

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a szerbiai magyar befektetések tőkéje mostanra a fél milliárd eurót is meghaladta – mondta Pintér Attila. Hozzátette, a magyar tőkekivitel szempontjából Szerbia a legfontosabb célországok közé tartozik.

Forrás: Pannon RTV