A forgalom már megindult és reggel 7-től este 7-ig várják az utazni vágyókat.

Nagy napra ébredt Rábé és Kübekháza is, ugyanis az eddig elszigetelt kis faluk között hivatalosan is megnyílt az új határátkelőhely: „Én örülök neki, nem magamra gondolva, hanem a fiatalokra, hogy azoknak biztos jobb lesz, könnyebb lesz, ha vannak rokonok odaát.”

 

A hivatalos, Kübekházán megrendezett megnyitón Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Ivica Dačić szerb külügyminiszter vágta át a szalagot és adta át rendeltetésének az új határátkelőhelyet.

Az új határátkelőhely mind az emberek, mind a kereskedelem, mind pedig a régiók fejlődéséhez is nagyban hozzájárul – emelte ki Ivica Dačić, szerb külügyminiszter.

Ivica Dačić, külügyminiszter, Szerbia: „Ezzel a lépéssel hozzájárulunk nemcsak az áru és az emberek szabad áramlásához, hanem a határon átnyúló együttműködés és régió fejlődéséhez is egyaránt. Kiemelném, hogy országaink között a kapcsolatok történelmi csúcson vannak, és valóban stratégiai partnerségről van szó a két ország között. Az együttműködésünk intenzitásához hozzájárulnak a közös kormányülések, amelyek nagyon pozitív és konstruktív hangulatban zajlanak.”

Az átadón Jadranka Joksimović, európai integrációért felelős miniszter beszédében a közös európai uniós projektek fontosságára hívta fel a figyelmet.

Jadranka Joksimović, európai integrációért felelős miniszter, Szerbia: „Az előző időszakban mi és Magyarország megmutattuk, hogy mekkora jelentőséget tulajdonítunk a partnerségünknek, az együttműködésünknek és én, mint a szerb kormány uniós integrációért felelős minisztere külön elégedettségemet és hálámat szeretném kifejezni Szijjártó miniszternek és természetesen Orbán miniszterelnöknek.”

Példaértékű a két ország között létrejött kapcsolat, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint egy új határátkelőhely megnyitása – mondta Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere: „Sok ember élete könnyebbé válik, közösségek a határ két oldalán közelebb kerülnek egymáshoz, újabb határ menti térségek kapják meg a lehetőséget a fejlődésre. Szeretném leszögezni, hogy készen állunk a további munkára is, készítjük elő a Baja-Zombor határátkelőhely fejlesztését, készítjük elő a hercegszántói teherforgalmi hely továbbfejlesztését.”

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az eseményen elmondta, a Rábé-Kübekháza átlépő megnyitásával a két kis falucskában is felpezsdülhet az élet.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Ez a negyedik határátkelő, amit átadunk, és ez mindig öröm, nemcsak a létesítmény miatt, hanem amiatt, amit magában hordoz. Az emberek közlekedésének a megkönnyítése, az egész térségnek a közlekedési vérkeringésének a javítása, az emberek könnyebb mozgása, és azt látjuk, hogy ott ahol határátkelő nyílt, ott fellendül az élet, ott valami történik, ott felpezsdül minden egy kicsikét.”

Az új kis határátkelőhely ugyanúgy fog működni, mint a Gyála - Tiszasziget határátkelőhely, vagyis reggel héttől este hétig várják itt is az utazni vágyókat

Forrás: Pannon RTV