Kettős üzemavató Magyarkanizsán 

 

A Geneza Kft. és a Keramika Rt. új beruházásait Magyar Levente miniszterhelyettes adta át 

 

 

 A Prosperitati Alapítvány kiemelt jelentőségű,   nagy léptékű mezőgazdasági beruházásokat     támogató pályázatán a magyarkanizsai Geneza   Kft. - gyógy- és aromatikus növény- és zöldség   integrátorként - támogatást nyert egy új szárító-   és raktárkapacitás kiépítésére. Az új   üzemrészleget ma adták át rendeltetésének. A   szalagot Magyar Levente, magyar külgazdasági   és külügyminiszter-helyettes, Pásztor István, a  Tartományi Képviselőház és a Vajdasági  Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke valamint Szecsei Bús Klára, a cég tulajdonos-igazgatója vágta át.

Az ünnepélyes avató előtt az igazgatónő röviden bemutatta a vendégeknek a 25 évvel ezelőtt családi vállalkozásként megalapított vállalatot, amely a piaci és a gazdasági körülmények változása következtében maga is állandóan bővült és fejlődött. A kezdeti, kizárólag kereskedelmi tevékenységtől a Geneza mára eljutott a saját termék előállításáig és jelen van a szerbiai élelmiszergyártás teljes területén, de olyan ismert külföldi cégek beszállítója is, mint a Nestlé, a Podravka vagy az Alkaloid. Az első gyártósort 2015-ben saját eszközökből indította be, amelyen kiváló minőségű szárítmányokat állít elő gyökeres és leveles zöldségfélékből. Az új gyártósorral megnövekedett szárítói kapacitás 15 ezer tonna különböző zöldség, fűszer- és, gyógynövény szárítását teszi lehetővé.

„A Prosperitati Alapítvány pályázata egy olyan esélyt kínált a kapacitásbővítésre, amit úgy éreztem, nem szabad kihagyni. Megszületett a döntés és megpályáztuk egy korszerű, a mai technológiai elvárásoknak mindenben megfelelő száritó üzem valamint egy új raktár bázis kiépítését, amely ki tudja elégíteni a megnövekedett gyártásból eredő igényeket. Elképzelésünk az volt hogy olyan, korábban őshonos növények termesztésére ösztönözzük a termelőket, amelyek a megcsappant piaci kereslet miatt szinte eltűntek a földjeinkről. Gondolok itt elsősorban a sárgarépára, a céklára, a pasztinákra, a sütőtökre és a káposztfélékre, a gyógynövények közül pedig a kamillára, a mentára vagy a mályvagyökérre. Emellett szeretnénk megpróbálni egyes mediterrán növények termesztését is, mint az oregánó, a bazsalikom, a majoranna, a koriander, a borsikafü és más fajták. Integrátorként elnyertük a termelők támogatását, hisz mintegy 70 termelővel kötöttünk hosszútávú integrátori szerződést 14 fajta növényi kultúra termesztetésére, megközelítőleg 400 hektárnyi földterületen Vajdaság minden részéről. Az integrátori státusszal kötelezettséget vállaltunk 24 személy foglalkoztatására is. Ez a létszám már most lényegesen több és úgy tervezzük, hogy év végére nagyjából 80 ember dolgozik majd a vállakozáson belül.”

Magyar Levente, akivel már volt alkalmunk többször is találkozni a készülőben lévő magyarkanizsai beruházások megtekintése során, elégedettségének adott hangot, hogy alig egy év alatt sikerült a ma átadásra került létesítményeket üzembe helyezni.

“Két éve hirdettük meg a gazdaságfejlesztési programot és egy évvel ezelőtt azokat a pályázatokat, amelyekkel az volt a célunk, hogy olyan nagy feldolgozóüzemek és gyárak létesüljenek, amelyek nem csak munkát adnak a vajdasági magyar embereknek, hanem beszállítóik révén több ezer gazdálkodó családnak biztosítanak megélhetést. Alig telt el egy év és már avatjuk az első üzemeket! Ez egy hatalmas siker, amivel jelentősen hozzájárulunk a szülőföldön maradáshoz. Kihasználva Vajdaság gazdasági adottságait, magyar embereknek adunk munkát és lehetőséget, hosszú távú rendszereket hozunk létre, amelyek évtizedekig szavatolhatják a munkát, a munkahelyet ezeknek az embereknek” - nyilatkozta a külgazdasági- és külügyminiszter-helyettes.

A tartományi képviselőház elnökének értékelése szerint a Geneza Kft. magyar kormány által támogatott mintegy 3 millió euró értékű fejlesztése óriási siker. Pásztor István szerint nem csak az új munkaerő alkalmazása, a termények biztos felvásárlása, hanem az újabb kultúrák tervezett meghonosítása is nagy eredmény lehet.

“Az anyaország kormányának támogatásával létrejött mezőgazdasági vagy más gazdasági, a Genezához hasonló nagyobb vagy éppen kisebb értékű és mértékű fejlesztések elmúlt két évben történő megvalósulásával tökéletesen elégedettek lehetünk. Ezek a fejlesztések nem a politikum, hanem a vajdasági magyar közösség elképzelései voltak. Hiszem azt, hogy nem áll be megtorpanás az eddigi lendületben és a fejlesztések, most már újabb területeken, például a turizmus területén, tovább folytatódnak. Év végéig körvonalazónak majd a konkrét fejlesztési lehetőségek, utána pedig sor kerülhet a pályázatok kiírására is” - hallottuk Pásztor Istvántól.

A Geneza új részlegének átadását követően Magyar Levente a magyarkanizsai Keramika Részvénytársaságba látogatott, ahol Nyilas Mihály, tartományi kormányalelnök, Fejsztámer Róbert, magyarkanizsai polgármester és a Prosperitati Alapítvány vezetőinek jelenlétében átadta a gyár felújított részlegét. A magyar külgazdasági- és külügyminiszter-helyettes véleménye szerint a mintegy 200 munkást foglalkoztató gyár közös erőből történt felújítása reményt ad arra, hogy az elkövetkező években komoly eredmények szülessenek Vajdaság gazdaságának megerősítése terén.

“Az ember nagyon ritkán mondhatja el, hogy igazán és teljességében elégedett az elvégzett munkával, de itt ma bátran kijelenthetem, hogy az vagyok. Ez nem minket, hanem a vajdasági termelőket, vállalkozókat dícséri, akik bátran bele mertek vágni ebbe a korábban számukra ismeretlen történetbe és megvalósították azt, amit mindig is szerettek volna, de eddig nem volt rá lehetőségük”- mondta Magyar Levente.

Ivana Veselinovićtól, a csempegyár igazgatójától megtudtuk, hogy a Keramika felújítása 5,3 millió euróba került, amiből 1,3 milliót a Prosperitati Alapítvány biztosított. Ez a fejlesztés egy új kezdetet jelent a gyár életében, mivel most már megkezdődhet a piacon nagyon keresett, nagy méretű, porcelán minőségű burkolólapok gyártása is. Ez a fejlesztés eltér a korábbi, hasonló jellegű fejlesztésektől, emelte ki Pásztor István

“Annyiban mindenképp, hogy azoknak a cégeknek a tulajdonosai javarészt kettős állampolgárok voltak, nem úgy mint itt, viszont az alkalmazottak zöme itt is az, ezért külön is jelentős ennek a fejlesztésnek a támogatása. Ezzel a fejlesztéssel az is bizonyosságot nyert, hogy ezek a térségi gazdaságfejlesztések a nemzeti érdekeket sem tévesztik szem elől” - szögezte le a tartományi képviselőház elnöke.

“Az elmúlt néhány év sikeres fejlesztéseinek eredményeként az új magyar kormány úgy döntött, hogy 2019-ben is folytatjuk a gazdaságfejlesztést Vajdaságban. Más irányba, Erdély, Felvidék és más, kisebb területek magyarsága felé is szeretnénk támogatást nyújtani, amihez mindenképpen mintaként szolgálnak a vajdasági, még a mi várakozásainkat is felülmúló eredmények” - közölte a jó hírt látogatása végén Magyar Levente, Magyarország külgazdasági- és külügyminiszter-helyettese.

 

forrás: