Katonai tiszteletadás mellett fogadta Jadranka Joksimović szerb uniós integrációért felelős miniszter Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren.

Ezt követően Orbán Viktor tárgyalóasztalhoz ült Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnökkel. Egy órán át egyeztettek gazdasági kérdésekről, a két ország viszonyáról, valamint Szerbia európai integrációs törekvéseiről.

 

A találkozót követő sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić szerb elnök kiemelte, a két ország között az elmúlt években jelentősen nőtt az árucsere-forgalom. A gazdasági kapcsolatok a legmagasabb szinten vannak, Magyarország a harmadik legnagyobb külkereskedelmi partnere Szerbiának az EU-ban - tette hozzá.

„Megfelelő az együttműködésünk minden gazdasági kérdés kapcsán. Köszönetet szeretnék mondani minden magyarországi beruházásért, amely eddig Szerbiába érkezett, külön köszönet magyar barátainknak, és Orbán miniszterelnök úrnak, azért, mert egész Szerbia területén megjelennek, nem csak azokban a községekben, ahol a magyar lakosság él. Ennek köszönhetően hamarosan láthatnak egy hihetetlen céget, amely egy élelmiszer-feldolgozó üzem lesz Ariljeben.”

Két dolog miatt érkezett ma Belgrádba Orbán Viktor, mint mondta egyrészt azért, mert Belgrádba menni jó, a magyarok szeretnek a szerb fővárosba jönni, továbbá azért, hogy bátorítsák egymást - szögezte le a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor kiemelte: „Úgy látom, hogy mindkét ország az első csatát megnyerte, mert mind Szerbiában, mind pedig Magyarországon a járványt sikerült megfékezni. Most egy második csata kezdődik és ebben a csatában kell egymást bátorítanunk, ez pedig a gazdaság újraindítása és a gazdasági teljesítmény növelése. Erről beszéltünk ma és beszélünk még. A mi kapcsolatunkat, amit a szerb elnök is említett, az a közös meggyőződés alapozza meg, hogy mindketten hiszünk abban, hogy nekünk a jövővel kell foglalkozni, mi ezt Magyarországon a remény politikájának nevezzük, hiszünk abban, hogy az együttműködés azt eredményezi, hogy mindenkinek jobb lesz a jövőben, mint amilyen volt a múltban, vagy most a jelenben. A szerbeknek és a magyaroknak is jobb lesz.”

A két fél találkozóján az említett kérdéseken kívül szóba kerültek a két ország közös projektjei is. A felek egyeztettek a Belgrád-Budapest vasútvonal építéséről, de a Szabadka-Szeged-Baja-Szabadka vasúti pálya kiépítéséről is. Leszögezték, a továbbiakban is folytatja együttműködését a két ország az összes eddig megkezdett területen.

Forrás: Pannon RTV