Szijjártó hangsúlyozta, hogy a világjárvány nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági kérdés is, és ha a gazdasági védekezés során szorosan együttműködünk, akkor mind Szerbia, mind Magyarország újra nagyon komoly sikereket érhet el.

Ivica Dačić szerb külügyminiszter megköszönte a magyar tárcavezetőnek azt a támogatást, amelyet Magyarország Szerbiának nyújtott az európai integráció folyamán, de a koronavírus-járvány idején is.

A magyar külügyminiszter mindig is Szerbia európai integrációjának leghangosabb szószólója volt - mondta a belgrádi sajtótájékoztatón Ivica Dačić. A szerb külügyminiszter kiemelte, hogy Szerbia és Magyarország, valamint a szerb és a magyar kormány kapcsolata kiemelkedő, ennek köszönhetően tudták egyebek mellett elsőként megnyitni a határokat is a két ország polgárai előtt annak ellenére, hogy Magyarország az Unió tagja. A jövőbeni együttműködésekről is beszéltek.

Ivica Dačić szerb külügyminiszter: „Tervben van a két kormány együttes ülésének megszervezése, de stratégiai dokumentumokon is dolgozunk, a stratégiai partnerségi megállapodáson, valamint a két ország diplomáciai konzuli képviseleteiről is beszéltünk, illetve annak a lehetőségéről, hogy segítsünk egymásnak ott, ahol valamelyikünknek van diplomáciai képviselete, a másik országnak pedig nincs.”

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbia sikere Magyarország érdeke is, részben a vajdasági magyarok miatt, részben pedig amiatt, mert a két ország gazdasága szorosan összefonódott, tavaly a kereskedelmi forgalom meghaladta a 2,5 milliárd eurót.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter: „A magyar kormány kilenc magyar vállalat szerbiai beruházásához összesen 9,1 milliárd forintnyi támogatást adott a mezőgazdaság, élelmiszer-feldolgozás és az építőipar területén, péntektől pedig elérhető lesz egy újabb pályázati lehetőség a magyar vállalatok számára, 25 milliárd forintos keretösszeggel ugyanis beruházási, támogatási programot indítunk azon magyarországi vállalatoknak, akik a szomszédos országokban kívánnak beruházásokat végrehajtani.”

A magyar miniszter arról is beszélt, hogy az elkövetkezendő hónapok és évek a nagy közös infrastruktúra-fejlesztésekről fognak szólni Szerbia és Magyarország együttműködésében. A magyar külgazdasági és külügyminiszter elmondta, felújítják a Belgrád és Budapest közötti vasútvonalat, megújítják a Szabadka és Szeged közöttit, valamint új gázvezetéket építenek, amely délről, a Török Áramlat gázvezetékből fog gázt szállítani Közép-Európába.

Forrás: Pannon RTV