A magyar hatóságok mindent elkövetnek, hogy a külföldről érkező vizsgázók az érettségi vizsgabehívó vagy érvényes magyar diákigazolvány birtokában az államhatárt átléphessék és a vizsgákon részt vehessenek.

Kérjük a vizsgázókat, gondoskodjanak arról, hogy a határátlépés során rendelkezésre álljon náluk az érettségi vizsgára szóló behívó és – amennyiben Magyarországon járnak középiskolába – a magyarországi diákigazolvány. A vizsgabehívót a vizsgázó vizsgajelentkezését fogadó intézmény küldi meg részükre, amennyiben ilyen nem áll rendelkezésre, keressék meg ebből a célból az adott intézményt, ahol a vizsgára jelentkeztek. Az elektronikusan megkapott vizsgabehívó egyszerű nyomtatása elegendő.

Az érettségi céljából érkezőknek nem kell 14 napos karanténba vonulniuk.

Szálláshelyek központi kijelölésére nem kerül sor, a kollégiumok azonban megnyitásra kerültek, fogadják a tanulókat. Aki eleve kollégista, elsősorban saját kollégiumánál érdeklődjön a szálláshely kapcsán, aki nem kollégista, szabad választása szerint kereshet szálláshelyet, természetesen nem csak a megnyitott kollégiumokban, hanem például barátoknál, ismerősöknél is van erre mód.

Szerbia: Az érettségizők érvényes úti okmánnyal, diákigazolvánnyal (amennyiben Magyarországon tanulnak) és az érettségi behívóval Magyarország felé egyénileg léphetik át az országhatárt, ennek érdekében a szerbiai kijárási korlátozás alól is mentesülnek. Magyarországon az érettségizők mentesülnek a karantén kötelezettsége alól.
A határátlépést érdemes az első vizsgájuk előtti napra időzíteni és csak az utolsó vizsgájukat követően visszatérni Szerbiába, ekkor ugyanis az akkor aktuális járványügyi szabályok alapján a szerb hatóságok esetlegesen házi karantént rendelhetnek el.

További információkért kérjük, keresse fel az Oktatási Hivatal honlapját!