A két ország delegációi két fontos energetikai megállapodást írtak alá. A két tárcavezető közös sajtótájékoztatóján Szijjártó elmondta, Magyarországra 2021 októberétől érkezhet gáz Szerbia felől. Aleksandar Antić pedig üdvözölte, hogy a két ország együttműködése energetikai projektekre is kiterjed.

Aleksandar Antić a sajtótájékoztató keretében megköszönte Szijjártó Péternek azt, hogy mindig támogatja Szerbiát, valamint üdvözölte, hogy a két ország együttműködése energetikai projektekre is kiterjed. A szerb tárcavezető szerint kölcsönösen előnyös, hogy a két ország villamosenergia-hálózatai erősítik egymást, és az egész térség érdeke, hogy a megkötött együttműködési megállapodásnak megfelelően létrejön a regionális áramtőzsde.
„Az egész régió szempontjából fontos, hogy ez nem csak Magyarország és Szerbia közötti együttműködést, hanem az egész régióra kiterjedő együttműködést alapoz meg. Úgy gondolom, hogy a két energetikai rendszer együttműködésének az alapkövét ma lefektettük.”

Magyarország számára fontos, hogy minél több irányból érkezzen gáz, mert ha csak egy irányból érkezik, az kiszolgáltatottá teszi az országot – mondta Szijjártó Péter. A magyar külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, ezért fontos az, hogy a keleti és az északi gázszállítási útvonalak után, déli irányból is érkezni fog a gáz. Ez az útvonal jelenleg is építés alatt áll egy orosz-török-bolgár-szerb-magyar együttműködés keretében – tette hozzá.

„Döntés született arról, hogy a szerb-magyar határtól a magyar nemzeti gázvezeték hálózatig megépítjük azt a vezetéket, amelynek nyomán jövő év októberétől, tehát 2021 októberétől első lépésben hatmilliárd köbméternyi gázt tudunk évente vásárolni Szerbián keresztül, délről.”

 
Szijjártó Péter közölte, hogy Magyarország többletfejlesztéseket is vállal, amennyiben a szállító vállalatok az évi 6 milliárd köbméternél nagyobb igényt jelentenek be. A határtól a magyar vezetékhálózatig tartó szakasz építése már az előkészületeknél tart, és hamarosan megszülethet az összekapcsolódási megállapodás is a szerb féllel - tette hozzá. A sajtótájékoztató előtt az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója egyetértési megállapodást írt alá a Szerb Villamos Művek, valamint a szerb állami gázszolgáltató, a Srbijagas vezetőivel.
 
 
Forrás: Pannon RTV