Kásler Miklós felhívta a figyelmet: a magyar kormány határozott célkitűzése, hogy a Balkán felé ezeken a területeken megerősítse a kapcsolatait.

A politikus kiemelte, hogy a két ország igyekszik kiterjeszteni együttműködését a kultúra területén, és az a cél, hogy Magyarország növelje a jelenlétét, és nemcsak a Vajdaságban, hanem Szerbia délebbi részein is megjelenjenek a magyar kulturális intézmények és a magyar kultúra. Belgrádi kérés az, hogy jelenjen meg Szerbia déli részén is a magyar kultúra, a magyar zene, a magyar színház - mutatott rá a tárcavezető.

Örömmel nyugtázta, hogy a közelmúltban megjelent egy szerb-magyar középszótár, ami alapot adhat a könyvfordítások területén történő együttműködésnek, vagyis több szerb könyv magyar fordítása jelenthet meg, és növekedhet a magyar könyvek szerb nyelvű kiadásainak a száma is. A találkozón szó esett a belgrádi és a budapesti nemzeti színház együttműködéséről, valamint színészek és művészek vendégszerepléséről.

Vladan Vukosavljevic tájékoztatási és kulturális miniszter, valamint Kásler Miklós arról is egyeztetett, hogy a közeljövőben Belgrádban szobrot emelnek Hunyadi Jánosnak, a nándorfehérvári csata győztes hadvezérének, Budapesten pedig a szerb származású Nikola Tesla feltaláló kap emlékművet

Ezen felül a magyar örökség védelme érdekében az aracsi pusztatemplom helyreállításáról esett szó. A templomegyüttes a középkori magyar egyházépítészet rendkívüli értéke - hangsúlyozta. "Abban maradtunk, hogy az épületegyüttes a rekonstrukció során megőrzi szakrális jellegét, de a modern kor lehetőségeit kihasználva turisztikai központtá alakítjuk" - tette hozzá.

Vanja Udovicic ifjúsági és sportminiszterrel a magyar sportviszonyokról és az együttműködési lehetőségekről esett szó. Kásler Miklós elmondta: a szerb tárcavezető nagyra becsüli, hogy Magyarországon bevezették az óvodától a felsőoktatásig terjedő szisztematikus testnevelést, hogy tornatermek épülnek, s hogy megváltoztak az iskolai étkeztetési szokások. A szerb miniszter - Kásler Miklós elmondása szerint - konkrét együttműködést szeretne az ifjúsági területeken, valamint az élsport és a labdajátékok területén. A szerb miniszter úgy érzi, hogy stadionépítésben Szerbia lemaradt Magyarországhoz képest, de jövőre tíz stadiont újítanak fel és építenek fel, és ezek során támaszkodnának a magyar tapasztalatokra.

A Mladen Sarcevic oktatási miniszterrel folytatott tárgyaláson főként a felsőoktatási kapcsolatok kiszélesítéséről esett szó. Kásler Miklós támogatást kért az újvidéki magyar nyelvű pedagógusképző intézmény önálló jogi személyként való elismeréséhez, amit a szerb tárcavezető megígért. Emellett kijelentette, hogy támogatja a szabadkai magyar nyelvű felsőoktatást is.

Forrás: MTI